top of page

Het noorden van Dalmatië en het bergland van de Lika regio bieden een uitzonderlijke verscheidenheid aan natuurlijke en cultuurhistorische monumenten. De oude Grieken en Romeinen wisten al de schatten van Dalmatië te waarderen en in eendracht met de natuur hun eigen culturele erfenis te integreren en aan de opvolgende generaties door te geven. Vandaag de dag is het gebied van Noord-Dalmatië een regio die leeft van het toerisme. Daarvan getuigen de toeristische plaatsen zoals Zadar, Petrcane, Pirovac, Vodice en Sibenik,  talrijke hotels, vakantie- en appartementencomplexen en privé accommodaties.

​

Ontdek de geheimen van de stad Zadar, die zich achter de eeuwenoude muren verbergen. De vroegere koningssteden Nin en Biograd kunnen veel vertellen over de Kroatische geschiedenis. De romantische stad Sibenik, die als enige aan de Adria door de Kroaten gesticht is, is in ieder geval een bezoek waard. De natuurparken Telascica en Kornaten vormen een unieke eilandenwereld, die bij een ieder een diepe indruk zullen achterlaten.

​

Zo ook het natuurpark Vransko Jezero met zijn zeldzame vogel- en vissoorten. De Krka watervallen zullen u zeker de adem ontnemen, een uniek en ongerept natuurfenomeen middenin het Karstgebied. Bij kano rafting op de rivier Zrmanja zult u beleven wat een rivier voor  invloed kan hebben op het Karstgebied. De Paklenicakloof geeft het Velebit-gebergte iets bijzonders.

​

De 16 Plitvice meren hebben door imposante watervallen de natuur en haar omgeving in een sprookjeswereld omgetoverd. Onderzoek samen met ons het „maanlandschap“ van het eiland Pag en geniet van de gekruide schapenkaas van Pag. De Dalmatische gerookte ham, de Dalmatische rode wijn, het gekruide en unieke "Lika bier" en andere plaatselijke culinaire specialiteiten zullen u verleiden om hier weer opnieuw naar terug te keren.

​

 

Noord-Dalmatië

Top TIPS




O
PAG - nooderlijk eiland van de redio bekend om de Pagse schapenkaas en de Pagse bergtoppen



ZADAR - oude romeinse stad met bonte markten

NIN - middeleeuwse residentie van Kroatische heersers, vroeg-romaanse kerk Svetio kriz (de kleinste kathedraal ter wereld)



SIBENIK - UNESCO beschermde kathedraal Sveti Jakov



PRIMOSTEN - wijnberg met gezellig, authentiek visserplaatsje



KORNATI - grootste eilandengroep van de Middellandse Zee met meer dan 140 eilanden



PAKLENICA - Bergkloof, ideaal voor wandelaars en bergbeklimmers



KRKA - Nationaal park met talrijke watervallen en het kloostereilandje Visovac



VRANSKO JEZERO - beschermd vogelreservaat



ZRMANJA - rivier aan de rand van het Velebit gebergte, ideaal voor rafting en kanosafaris

 

Geografische ligging
Tot de regio Noord-Dalmatië behoren de beide bestuursgebieden van Zadar en Sibenik. De regio strekt zich uit op een oppervlakte van 6.637 km² en kan zich prijzen met de hoogste berg van geheel Kroatië. De 1.831 m hoge Dinar ligt ten oosten van Knin.
De 383 eilanden, eilandjes en rotsen, die voor de kust van Noord-Dalmatië liggen maken bijna 40 % uit van alle Kroatische eilanden.
Drie nationaalparken bevinden zich in de regio Noord-Dalmatië. De sinds 1980 tot nationaal park uitgeroepen archipel van de Kornaten met meer dan 150 grote en kleine eilanden is een paradijs voor zeilers en natuurvrienden. De Krka-watervallen ten noorden van Sibenik gelegen, strekken zich uit over een oppervlakte van 142 km² en zijn een zeer bijzonder natuurschouwspel. Bovendien ligt in het noorden van de regio Nationaal park Paklenica.

​

Oppervlakte: 6.637 km2


Inwonersaantal: 314 045



Klimaat
Mediterraan klimaat langs de kust en bergklimaat in het Velebit-gebergte

​

Zee
De laagste zeetemperatuur schommelt in maart tussen de 10°C en 12°C. In august is het water met 24°C tot 27°C het warmste. Het zoutgehalte van de zee bedraagt 36 – 38 promille.

​

Vegetatie
Een verscheidenheid aan mediterraanse vegetatie en Karstreliëfs in het binnenland

 

De afstand tot enkele Europese steden:
Ljubljana - 330 km
Venetië - 405 km
Wenen - 705 km
München - 745 km
Budapest - 755 km
Bratislava - 805 km
Praag - 1045 km
Amsterdam - 1555 km

bottom of page